Top

ELEKTRİK PANO SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
İşletmenizde, fabrikanızda, atölyenizde veya imalathanelerinizde, elektrikle çalışan bütün makinalarınızda mutlaka büyük veya küçük ebatlarda elektrik panoları mevcuttur. Bu elektrik panolarının içindeki şalterlerde, otomatlarda ve bağlantı elemanlarında alçak gerilim, yüksek gerilim gibi voltajlar mevcuttur. Sürekli elektrik akımı altında olan bu malzemeler bazen ısındığında üzerindeki izolasyon malzemelerini eriterek kısa devre yapmasına ve yangın çıkmasına sebebiyet verir.
Çıkan yangın kapalı bir kutu olan elektrik panosu içinde olduğundan hemen fark edilmez. Diğer bağlantı parçalarına ve malzemelere sıçrayarak pano içindeki yangının büyümesine, diğer malzemelerin kullanılmaz hale gelmesine sebebiyet verir. Buna göre yapılması gereken, elektrik panosu içindeki yangını çabuk fark edip müdahale etmek, pano içindeki diğer malzemelerin hasar görmesini engellemek ve panonun kullanılamaz hale gelmesine meydan vermemektir.

Sistemin çalışması:

Elektrik panosu içinde kısa devre yaparak çıkan başlangıç yangınını algılayan ısıya duyarlı kablonun, yangın çıktığı noktaya alevin etkisiyle açılarak söndürme maddesini boşaltmasıdır. Noktasal ve çabuk yapılan bu söndürme müdahalesi sonucunda;
Panonun diğer bağlantı elemanlarının zarar görmemesi, tekrar kullanılabilir durumda olması ve kapalı kutu olan elektrik panosu içindeki yangının çok çabuk söndürülmesidir.